Vanliga renoveringsmisstag

juli 12, 2018

Har du funderat på att göra om i hemmet? Kanske är det dags för kök eller badrum att få sig ett ordentligt lyft? Du är inte ensam om att bli av med det gamla och få in det nya. Sanningen är att hela 80 % av alla svenskar skulle vilja förnya sitt hem.

Visst kan det låta relativt enkelt att renovera, men det kan vara knepigare än man först tror. I denna text kommer vi att lista de absolut vanligaste misstagen som hemmafixaren gör i samband med renovering. Ta dig igenom hela listan så kan du känna sig säker på att du har eliminerat riskerna att själv bli drabbad. Detta kan ta ett litet tag men du ska inte behöva läsa lika intensivt som när du ska plugga till högskoleprovet eller liknande.

Fördela och planera

Det kan kännas lockande att direkt börja riva väggar eller borra upp golv, men planeringen är faktiskt det mest avgörande för hur bra slutresultatet kommer att bli. Sätt dig ner med en penna och ett papper och skriv ner allt som kommer att behöva göras. Glöm inte bort att fördela uppgifterna mellan alla personer som är delaktiga i renoveringen och skriv även upp en deadline för när diverse arbetsmoment ska vara klara. På så sätt sparar ni in mycket tid.

Verktyg

Du kommer att behöva en hel del verktyg när du renoverar. Istället för att lägga tusentals kronor på nya kan du med fördel köpa begagnat eller faktiskt hyra in de verktyg som du kommer att behöva.

Be om hjälp

Det kan kännas svårt att be om hjälp, men ibland måste man. Sanningen är att det faktiskt är både billigare, bättre och säkrare att be om hjälp så fort man har fastnat, istället för att utföra ett halvdant och slarvigt utfört jobb som sedan behöver göras om. Känner du dig osäker så fråga efter hjälp i t.ex. ett byggvaruhus eller kontakta en firma du litar på.

Jämför

I din planeringslista bör du ha skrivit upp budgeten för renoveringen, nu gäller det bara att hålla sig till denna. Materialkostnader kan skilja sig otroligt mycket beroende på om du köper produkterna från ett byggvaruhus eller direkt från en hantverkare. Handla aldrig den exakta mängd som du behöver, utan beräkna alltid 10 % mer.

Allt går inte att göra själv

På gott och ont är det inte alla moment som man kan utföra själv, om man inte är en utbildad hantverkare och elektriker, det vill säga. När det kommer till el och VVS behöver man anlita en firma som lägger detta arbete för att vara säker på att jobbet blir rätt utfört. Man bör aldrig försöka sig på dessa bitar själv. Gör man detta tar man en mycket stor risk eftersom en felkopplad sladd kan leda till brand. En brand som kan förstöra hemmet och i värsta fall värre än så. Har man dragit elen eller VVS själv kan man heller inte få ut något på en eventuell hemförsäkring.