Tips inför renoveringen

juni 20, 2018

Att renovera ett hus eller en lägenhet är oftast ett mycket stort projekt som kräver både tid och pengar. Eftersom renoveringen kan bli mycket kostsam så vill man naturligtvis komma undan så smärtfritt som möjligt. För att man ska kunna lyckas med sin renovering är det viktigt att man planerar noga och att man är förberedd på alla fallgropar som man dyka upp. Det är aldrig en bra idé att förändra och bygga om utan att ha en ordentlig plan. I denna text kommer du att få tips som blir mycket användbara när det är dags att sätta igång.

1. Den första punkten är kanske en av de viktigaste i hela projektet. Du bör börja med att skapa dig en lista på allt arbete som kommer att behöva utföras och därefter planera ut vem som ska göra vad. I listan bör du även skriva upp när diverse syssla och arbete ska vara klart och naturligtvis ska du därefter hålla dig till listan och inte göra några förändringar.

2. Efter att din lista är färdig behöver du sätta upp en ordentlig budget för hur mycket renoveringen får kosta. Räkna in kostnader för material, men även kostnader om du behöver anlita en hantverkare.

3. Att bygga om eller renovera ett helt hus är ett stort arbete och det är lätt att projektet blir för stort om man tar sig an för mycket på en och samma gång. Välj ut ett rum i taget och se till så att hela rummet är klart innan du går vidare till nästa. Arbeta på samma sätt genom hela hemmet.

4. Man bör vara inställd på att det kan komma dagar då humöret för renovering inte alls är på topp. Se till att du har planerat in god tid för renoveringen, så att du slipper stressa. Rom byggdes inte på en dag och detsamma gäller troligtvis för ditt projekt.

5. Har du barn? Försök att få till en barnvakt som kan ställa upp eller låt barnen ha en härlig vecka på landet hos mor- eller farföräldrar. Detta kanske inte är något som fungerar under hela renoveringsperioden, men är ett sätt att för stunden få koncentrera sig enbart på bygget.

6. När man sätter igång ett större arbete av detta slag är det otroligt viktigt att man inte förstör nära relationer. Stress och press kan snabbt tära på ett förhållande. Arbetar du tillsammans med din partner så jobba på avstånd, t.ex. i olika delar av hemmet.

7. Våga ta hjälp av en professionell hantverkare, åtminstone när det kommer till VVS och el. Ger man sig in på dessa områden själv är risken stor att arbetet blir felaktigt och att man i slutändan ändå måste söka sig till en hantverkare.

8. Vid anlitande av hantverkare bör du ta in offerter från flera företag. På så sätt får du chansen att jämföra priserna mot varandra och kan välja den som passar er bäst.