Tips när du ska renovera huset

maj 31, 2021

Att äga din egen bostad är en härlig känsla. Du har möjligheten att sätta din egen prägel på bostaden och skapa den där unika miljön som ger dig energi när du kommer hem. Allt fler människor uppskattar att göra vissa projekt hemma på egen hand, vilket gör att hemmafixande är på kraftigt uppgång. Men hur ska du tänka när det gäller dina projekt i hemmet? Vi har sammanställt ett par tips.

Skapa din plan för projektet

Det första du behöver göra när du funderar på att renovera eller göra om hemma är att skapa din skiss på vad du vill åstadkomma och en plan för hur du ska genomföra det. En klassisk moodboard är en bra hjälp i detta skede. Skapa en samling av idéer och bilder som tillsammans bygger ihop helheten i vad du vill uppnå. Du kommer hitta mängder med idéer och inspiration i inredningsmagasin och på nätet. Med hjälp av din moodboard kan du sedan bryta ner arbetet till en genomförbar plan.

Ta hjälp av expertis vid behov

Även om andelen hemmafixare ökat markant på senare år finns det tillfällen då det lönar sig att ta hjälp av någon med erfarenhet. Framför allt om ditt projekt berör elinstallationer eller våtrum. Om du ändå planerar att göra majoriteten av arbetet själv behöver du till en början säkerställa att du vet vad som gäller kring gällande byggregler och normer. Finns det särskilda regler du behöver följa eller behövs kanske ett bygglov för att göra dina tänkta förändringar? Du behöver även ha kännedom om själva hantverket. Hur ska du genomföra arbetet för att det ska bli snyggt, säkert och hållbart i många år? Om du känner dig tveksam är det bättre att du tar hjälp av en byggfirma för delar eller hela projektet. Då kan du vara säker på att slutresultatet blir precis så där bra som du önskar.