Anlita hjälp eller göra jobbet själv?

maj 6, 2018

Oavsett om du äger en fastighet eller ett hus, kanske till och med en sommarstuga, är du troligtvis bekant med ordet renovering. Din bostad kanske redan har renoverats sedan tidigare, eller så har det blivit dags att rusta upp ett och ett annat. Inför en renovering är det inte ovanligt att det tycker upp en hel del frågor, t.ex. om man kan renovera sin bostad själv eller om man behöver ta hjälp av ett proffs.

Det finns både för- och nackdelar med att göra jobbet själv. Fördelen är naturligtvis att kostnaderna oftast blir lägre och att man har en större frihet i sitt projekt. Nackdelen kan vara att jobbet inte blir korrekt utfört och att man i slutändan ändå behöver ta in hjälp. Då har man inte bara ödslat tid, utan får högre kostnader än vad man hade haft om man hade tagit in en hantverkare från början.

Låt oss säga att man nu har bestämt sig för att renovera och slåss med tanken om att anlita eller utföra jobbet själv. Att anlita professionella hantverkare kan bli mycket dyrt och utöver själva arbetet behöver man även betala för material och liknande. Kostnaderna kan göra det otroligt lockande att utföra arbetet själv och ett bra sätt att kompromiss med sig själv och sin plånbok är att ta hjälp av en hantverkare, men bara för vissa delar av renoveringen.

När du delar upp arbetet på dig själv och en hantverkare måste du först se till att vara säker på vad du har kompetens och kunskap om. Det är ingen idé att utföra ett arbete där man behöver använda sökmotorer online för att veta hur man ska gå tillväga. Många delar av renoveringen är enkla att utföra själv, t.ex. att måla om eller tapetsera. Även om man också här kan behöva ta hjälp av internet så är arbetet i sig relativt enkelt. Arbete som inkluderar att skruva ihop diverse lådor eller möbler är också något som man enkelt kan lägga på sig själv, medan el och VVS är delar som professionella företag bör ta tag i.

Genom att dela upp arbetet på sig själv och en hantverkare får man ut det mesta av sin renovering, tid och sina pengar. Du slipper onödiga risker och kan vara säker på att jobbet blir utfört korrekt och inom satt deadline.