Hitta en bra byggfirma för ditt projekt

juli 20, 2018

Att anlita en byggfirma för ett arbete är idag mycket vanligt. Som kund vill man att arbetet blir utfört korrekt och kanske har man inte ens den kunskap och erfarenhet som krävs för att ge sig på projektet själv. Oavsett om du bara tänker tapetsera om i hemmet eller planerar in en större förändring är det viktigt att du hittar en bra byggfirma som passar just för dig.

Vi kan inte tjata nog om hur viktigt det är att ta in offerter från flera byggföretag samtidigt. Här har du en chans att kortfattat beskriva ditt projekt och det du behöver hjälp med, men får även en snabb bild om hur professionella företaget är och vilka priser som du kan räkna med. Vill du inte vända dig till varje enskilt företag i fråga kan du istället använda dig av en offerttjänst online. Fördelen med det sistnämnda är att du inte behöver fylla i flera offerter, utan bara en som sedan skickas ut till valda firmor.

Att tänka på

  • Ska man ta hjälp av en hantverkare eller byggfirma för ett enklare jobb så krävs det sällan mer än just den hantverkaren i fråga. Ska man däremot bygga om ett helt hus så kan det vara bra att använda sig av flera byggfirmor för de olika typerna av momenten. Anledningen till detta är för att man ska kunna hitta byggfirmor som verkligen är experter på just de områden som man behöver hjälp med.
  • Kom ihåg att du som kund alltid ska be om referenser från byggfirmans tidigare utförda arbeten. Nöj dig inte med endast en referens, utan be om att få minst tre stycken. Det spelar ingen roll vilken typ av tjänst som du vill använda dig av hos byggfirman eller vilket typ av arbete som du söker. Planerar du att tapetsera om hemma så be om bilder från tidigare arbeten, planerar du att renovera badrummet så be om bilder från badrumsrenoveringar och ska du lägga om taket så be om bilder från deras arbeten. En bra och professionell firma har inga problem med att lämna ut bilder eller kontaktuppgifter till kunder som accepterat att vara referenser.
  • Även om all information idag går att hitta på internet så är internet inte alltid en säker källa. Du bör därför se till att be om byggfirmans organisationsnummer, så att du kan kolla upp företaget på t.ex. Skatteverket. Du behöver nämligen vara säker på att du använder dig av en registrerad firma, så att du inte råkar ut för några riktiga lurendrejare. Tyvärr är detta inte helt ovanligt i byggbranschen.
  • Välj ett företag där ditt projekt omfattas av ROT-avdraget. Du kan själv kolla upp om ditt arbete omfattas av ROT och därefter ställa frågan direkt till byggfirman. Det är viktigt att den byggfirma som du väljer har koll på lagar och regler, speciellt när det kommer till denna fråga som kan spara dig hela 50 % av dina kostnader.