Detta bör du tänka på när du anlitar

augusti 13, 2018

Genom att ta hjälp av en professionell hantverkare eller byggfirma kan du vara säker på att resultatet blir som du önskat. Du slipper utföra arbetet själv och kan ägna din tid åt till annat. Oavsett om du bara planerar att byta ut en dörr eller om du renovera hela badrummet finns det några saker du bör tänka på innan du anlitar.

1. Det absolut första man bör gärna är att skriva ned vilka resultat som man förväntar sig och vilka krav man har på företaget. Du väljer själv om du vill skriva på ett vanligt blankt papper eller om du hellre föredrar att använda dig av ett dokument på datorn. Skriv gärna så enkla beskrivningar som möjligt och glöm inte att ta med information om vilka moment som du önskar att hantverkaren ska utföra och sköta, t.ex. inköp av material. Det är viktigt både för dig och för företaget du anlitar att du är tydlig med vad du har för önskemål. På så sätt är det dessutom mycket smidigare och enklare att kommunicera med varandra.

2. Idag finns det många sidor på nätet som låter dig jämföra priser och ta in offerter från flera företag samtidigt. Välj mellan tre till fem olika byggfirmor som du finner intressanta och be sedan om en prisoffert. Kom ihåg att ge en relativt kort, men detaljerad, beskrivning av projektet och vänta sedan in dina prisförslag.

3. När du har fått in dina offerter kan du i lugn och ro gå igenom dessa för att hitta den byggfirma som du tycker erbjuder bästa lösningen till bästa priset. Visst är priset en väldigt viktig del av renoveringen, men man bör ha i åtanke att priset inte är allt. Titta på hur kunniga hantverkarna är och känns efter hur personkemin går samman. Det är viktigt att välja hantverkare som man känner sig trygg med och kan före en öppen dialog med.

4. Många människor tänker bara på RUT-avdraget i samband med hemstädning, men många glömmer faktiskt bort att ROT-avdraget kan användas i samband med renoveringar och ombyggnad i hemmet. ROT-avdraget ger dig 50 % rabatt på det ordinarie priset. Hör dig för med företaget i fråga om ROT redan är inräknat i priset på offerten eller inte.

5. Även om hantverkarna inte har kommit igång ännu så behöver du och företaget skriva ett tydligt avtal. Här ska man glömma allt vad muntliga avtal heter och se till så att allt står nedskrivet på ett papper som båda parter har undertecknat. Priset bör stå angivet i avtalet och så bör även information om när arbetat är planerat att utföras. Företagets namn ska stå skrivet på avtalet, tillsammans med organisationsnumret.