Utvecklas som hemmafixare

januari 4, 2020

Varför betala dyrt för hantverkare när man kan göra det mesta själv? Det är frågan som många händiga och mindre händiga hemmafixare ställer sig. Dock kan det vara värt att veta att det finns moment under en renovering som du inte får pyssla med själv.

Elinstallationer

Några lätta eljobb kan du få göra själv men för det mesta ska du låta en fackman sköta den biten. I annat fall kan du bli snuvad på försäkringsersättningen. Vad du får och inte får göra finns nedskrivet på Elsäkerhetsverkets hemsida. I grova ordalag handlar det dock om att överlåta elinstallationer, underhåll av elcentraler och byten av kontakter och liknande till kunnig personal. Om du bara vill installera en enkel ringklocka, byta glödlampa och liknande kan du emellertid göra det själv.

Rörläggning

Du som ska byta avlopp, göra stambyten, renovera rör eller dra vatten och så vidare, får inte lägga vantarna på den typen av jobb. Vad du däremot får göra själv är att hitta inredning till badrummen

på exempelvis Rörfokus och sedan låta någon annan ta hand om grovjobbet. Inreda ett badrum hör dock till den sista biten eftersom man annars kan bli tvungen att dra ut allting igen om det blir fel. En tumregel är att installera el och fixa rör innan man gör någonting annat. Du kan hitta bra rörmokare och VVS-folk på Säker Vatten och där kan du även läsa om riktlinjer så att du vet att den du anlitar gör bra ifrån sig.

Hur blir man en duktig hemmafixare?

När vi nu gått igenom det som du inte ska syssla med själv, har du all tid i världen att ägna dig åt hemmasnickeri. Det bästa du kan göra är att följa bloggar och gå med någon annan som är duktig och händig. Många elektriker och rörmokare samt hantverkare i övrigt har för vana att arbeta på helger, ibland svart. Många snickrar också på sin egen sommarstuga eller har något annat projekt på gång. Ett tips är att hänga med och se hur personen arbetar. Det finns massor du kan lära dig enbart genom att se på och kanske hjälpa till då och då.

Prova även hemma själv med diverse småprojekt till att börja med. Lever du i ett förhållande kan ni göra det tillsammans. Detta kan föra er närmare varandra. När ni ser resultatet känner ni att ni har åstadkommit något fint ihop. Det kan också vara ett sätt att sätta er relation lite på prov. Hur fungerar egentligen er samarbetsförmåga? Kanske en renovering kan bli lite som en parterapi för er. Om den ene dessutom är duktigare på vissa moment än den andre så kan ni dra stora lärdomar av varandra vilket främjar ett förhållande.