Fixa tvättstugan

oktober 12, 2019

De flesta kan nog hålla med om att friheten med ett eget hus bjuder på många fördelar, som att till exempel slippa boka tvättid i ett lägenhetskomplex i en helt annan byggnad. Särskilt barnfamiljer uppskattar lösningar som förenklar livet som så mycket som möjligt. Att behöva släpa tvätt upp och ner mellan olika våningar i huset är inte heller något som känns särskilt lockande. Vad gör man om man har köpt ett nytt hus som saknar tvättstuga eller som har tvättmaskinen i badrummet och inga torkmöjligheter? Man bygger eget förstås.

Individuella behov

När man har bestämt sig för att bygga en tvättstuga får man ta ställning till hur den ska se ut, beroende på vilka behov familjen har. Med hjälp av fantasi och en del eget arbete behöver det inte kosta en förmögenhet att organisera upp tvättsituationen en gång för alla. Med hjälp av god planering, praktiska hjälpmedel och inredningstips kan resultatet bli riktigt trevligt. När man väl är klar med projektet kan man passa på att fira. Hos Medtryck hittar man ballonger med tryck som dessutom kan fyllas med helium för att göra det hela ännu roligare. När allt är färdigt slipper man ju stå i ett trångt utrymme i källaren eller gå ut i regn och rusk för att passa en tvättid. Det finns med andra ord en hel del att fira.

Tips och tricks

Det enklaste sättet att få till en organiserad tvättstuga är att välja ett rum som ligger bra till i huset och sätta igång. Allt som behövs är i princip en ledig vägg där en tvättstapel med valfri mängd tvättmaskiner, torktumlare eller torkskåp för plats samt en rejäl arbetsbänk och halva jobbet är gjort. En vask med tillgång till vatten och skåp för förvaring är också att rekommendera samt en trådbackstapel med korgar att kunna sortera upp den smutsiga tvätten i. Glöm inte heller bort att den rena tvätten kan behöva någonstans att ta vägen. En god idé kan vara att ha ett hyllplan för varje familjemedlem där den rena tvätten kan förvaras tills den sorteras in i respektive garderob.

Om man inte vill stryka direkt på arbetsbänken kan det också vara smart att redan från början planera var man vill ha strykbrädan. En del väljer att montera en väggfast modell som kan fällas upp och ned vid behov. För de kläder som behöver hänga antingen för att torka eller för att undvika oönskade veck kan man sätta upp en klädstång samt se till att det finns plats för en tvättställning.

Våtrum och ljusinsläpp

Glöm inte att om man renoverar eller bygger en tvättstuga räknas denna som ett våtrum och samma regelverk som för badrum gäller. Man måste med andra ord använda fuktspärr och tåliga material för fuktiga miljöer. Det måste också finnas en golvbrunn med fall, god ventilation samt korrekt utförd eldragning för våtrum. Väggar och tak målas med våtrumsfärg. Man kan naturligtvis också välja kakel på väggar och klinker på golvet. Välj gärna ben på all inredning om en vattenläcka skulle uppstå. Se också till att rummet får lite ljusinsläpp!