Utbilda dig till byggingenjör

juni 18, 2019

Byggbranschen visar positiva framtidsutsikter när det gäller jobb. Det är därför ett potentiellt arbetsfält att söka sig till som student. Tekniken är i ständig utveckling, vilket också innebär nya behov på den tekniska sidan inom byggnation. Här följer en sammanfattande artikel om att utbilda sig till byggingenjör.

Arbetsbrist inom sektorn

Att det råder brist inom byggbranschen när det handlar om utbildad personal är ett faktum. Även om konjunkturen inom branschen är tämligen vikande, finns ändå en aktuell brist på arbetskraft. En byggutbildning är på många plan ett säkert framtidskort oavsett om du väljer att bli ingenjör, hantverkare eller markarbetare. Det förstnämnda kräver högskoleutbildning eller en specifik examen från en yrkeshögskola. Som byggnadsingenjör kan du jobba med mycket inom byggbranschen. Från planering av byggnation och arbetsledning till digital modellering och projektering.

Ingångslönen för byggingenjörer ligger runt 35 000 kronor till 40 000 kronor brutto i månaden. Med rätt sparplan kan den lönen snabbt genera i växande

sparmedel. Ta en titt på savr för att se hur din lön bäst planeras för framtiden. När du diskuterar lön med din eventuella arbetsgivare är det inte bara din examen på ett papper som spelar in. Din tidigare erfarenhet och dina ingående kurser har också betydelse för hur du värderas som blivande anställd. Möjligheterna är dock stora att du som byggingenjör kan jobba upp din lön till ännu högre höjder. Genomförda projekt som uppskattas av högre chefer och ledning brukar i regel leda till fortsatt förtroende och bättre villkor.

Digital revolution

I takt med att tekniken på alla plan digitaliseras står även byggbranschen inför tuffa tekniska utmaningar. Den digitala revolutionen inom branschen kommer att påverka framtidens behov gällande kompetens och resurser. Byggbolag befinner sig i en positiv fas gällande uppdrag, men det pågår i en tid av minskade marginaler samt stark konkurrens. Det leder i sin tur till att nya affärssystem efterfrågas med syfte att generera nya vinstmöjligheter.

I praktiken handlar det om att företagen måste producerar mer, men med allt mindre resurser. Spontant låter det som motsatsen till vad som beskrivits tidigare i artikeln. Det vill säga att jobben blir färre. Men faktum är att de nya behov som den digitala tiden kräver samtidigt genererar nya jobb. Nya yrken inom bygg kommer helt enkelt att presenteras som ett resultat av detta. En bredd i utbildningen kan vara till stor fördel för den som påbörjar sin ingenjörsutbildning 2019. Våga ta kurser som spontant inte hör samman med den traditionella byggsektorn. Vi kommer nämligen allt mer uppleva hur olika områden tvingas samarbeta i takt med att de digitala styrmedlen mer och mer tar över arbetsvardagen.

En ökad kvinnlig representation på byggen är också något experter ofta nämner i sammanhanget. Den nya tekniken öppnar upp för en ny typ av bransch där tjejer på ett mer naturligt sätt än tidigare tar plats. Något som förmodligen kommer förändra både jargong och kultur på traditionellt manliga arbetsplatser.