Så väljer du rätt hantverkare

maj 21, 2019

Renoveringar är roliga, men kan vara svåra att ta sig igenom. Vissa moment kan de allra flesta utföra själva, men en del kan man behöva hjälp med. Har man ingen tidigare kunskap eller någon som helst tid så kan det även vara nödvändigt att få hjälp med hela projektet från början till slut. En hantverkare kan hjälpa dig med mindre arbeten som VVS och el, samtidigt som de kan hjälpa dig med kompletta badrums-, kök- eller andra typer av renoveringar. Du kan även få hjälp att välja ut badrumsmöbler eller annan inredning om så är överenskommet.

Hitta rätt i djungeln

 

Även om hantverkare är ett så kallat bristyrke så finns det fortfarande ett flertal att välja mellan. De flesta väljer att rikta in sig på en specifik typ av uppgift, t.ex. elektriker eller rörmokare, men det finns även företag som erbjuder alla olika typer av tjänster. När du anlitar en hantverkare är det viktigt att du är noggrann i ditt val och att du tar dig tid. En oseriös hantverkare kan inte bara se till att du får betala mycket mer än vad du hade behövt, du kan även få problem med bygget i efterhand och detta kommer i sin tur leda till både stress, ekonomisk press och mycket mer därtill.

Vi vill göra det så enkelt som möjligt för dig att hitta en bra hantverkare och därför har vi satt ihop några punkter som du bör fokusera lite extra på.

  • Det första du ska göra är naturligtvis att hitta en hantverkare. Välj ut flera som du är intresserad av och titta gärna på företag som ligger så nära dig som möjligt.
  • Be om en offert och vad tydlig med vad det är du behöver hjälp med. I offerten kommer du inte bara att få reda på vilket pris som hantverkaren är villig att ge dig, utan får även information om vad som ingår och om det finns några tilläggsavgifter.
  • En hantverkare som inte betalar F-skatt betalar endast A-skatt. Det betyder att du som kund kommer att behöva stå för F-skatten om du anlitar denne. Välj därför enbart företag och hantverkare som själva betalar sin F-skatt, så slipper du extrakostnaden.
  • Säkerställ att hantverkaren erbjuder garanti och försäkring för arbetet. Detta är en mycket viktig punkt som allt för många glömmer bort i jakten på det bästa och lägsta priset.
  • Be om att få se bilder från tidigare arbeten som liknar det du själv behöver hjälp med. Det är viktigt för dig att redan innan skapa dig en bild av hur ditt projekt kommer att se ut. Kom ihåg att du även ska be om referenser från tidigare kunder. Om en hantverkare inte kan uppge referenser eller visa dig bilder bör du undvika att välja denne, av självklara anledningar.