Så lyckas du som hantverkare

september 15, 2018

Har du funderat på att jobba som hantverkare? Du kanske redan är utbildad eller så letar du ännu kurser och utbildningar att ta dig igenom. Oavsett hur långt du har kommit i din process är hantverksbranschen den bransch som lyckats toppa listan över flera klagomål från konsumenter och för att undvika att just din firma hamnar på samma lista för du vara klar och tydlig med vad du erbjuder.

Det finns många steg att ta sig igenom och mycket att tänka på, men en av de viktigaste punkter är att arbeta med en så hög kvalitet som möjligt, både när det kommer till själva utförandet av arbetet, men även i samband med material och verktyg. Det är viktigt att man kan skapa ett förtroende till dig som hantverkare och att man känner sig säker på att man får det som man betalar för.

En nöjd kund kommer att rekommendera dig vidare till vänner och bekanta. Gör du även vännerna nöjda kommer dessa i sin tur att rekommendera dig vidare och det är precis den typen av marknadsföring som människor nappar på. En bra regel att använda sig av är att det är viktigare att ge ett bra resultat, än att arbetet ska vara klart så fort som möjligt.

Oavsett om du som hantverkare jobbar hos privatpersoner eller företag är det viktigt att vara tydlig. För att du ska lyckas med detta så bör du alltid se till att skriva ett avtal mellan dig och kunden. Avtalet skyddar inte bara kunden, utan även dig som hantverkare. Har du inget eget avtal ännu kan du surfa in på Sveriges Byggindustriers hemsida och skriva ut färdiga mallar.

Information du bör ha med i ditt avtal

1. Du bör alltid se till att alla kostnader är nedskrivna i avtalet. Räkna med timtaxan, eventuella resekostnader och eventuella materialkostnader. På så sätt slipper kunden överraskningar och du slipper konflikter.

2. Se till att du får med information om vad som gäller vid t.ex. väderlek. Skulle du lägga ett tak mitt i en storm? Fundera över vilka omständigheter som kan påverka arbetet och arbetstiden negativt.

3. Var noga med att skriva i avtalet vad som faktiskt ingår i priset. Både privatpersoner och företag kommer troligtvis ta för givet att du har med dig allt som behövs. Om du behöver hyra in maskiner eller verktyg som kunden får betala för ska denna kostnad skrivas in i avtalet.