Inred i nygammal stil

november 1, 2018

Om man har ett hus eller en lägenhet med lite äldre byggår kan det vara charmigt att inreda med detaljer, möbler, dörrar och fönster som påminner om svunna tider. Att få det modernt med en gammaldags touch behöver inte alltid vara så svårt, eller dyrt heller för den delen. En äldre stil kan även blandas med en modernare stil i ett nytt hus också givetvis.

Ett stort lantkök gör sig jättebra med mycket ljusinsläpp och självklart spröjsade fönster. Spröjs är ramar på rutan som får det att se ut som många små rutor istället för en enda stor. I äldre hus är det vanligt att fönster har en eller två större rutor samt två mindre hela och spröjsade fönster ovanför, så att hela fönstret består av fyra separata fönster. Ett stort och äldre slagbord med kökssoffa är nästan en självklarhet för lantköket, och även en eller flera hyllor med gamla plåtburkar. I tidningen Vi i Villa hittar man inspiration till hur man kan inreda lantköket med allt från färg till strömbrytare och dörrhandtag.

Ett vardagsrum kan inredas med en bibliotekshörna, en äldre bokhylla och en läslampa på stativ eller ett mindre bord samt en bekväm gammal fåtölj med fotpall. Här kan man göra fina fynd på loppis och som grädde på moset lägger man en härlig modernare pläd på armstödet på fåtöljen för att blanda gammalt och nytt. Det här kan snabbt bli favorithörnan, och böckerna kan ge oss en välbehövlig paus från det moderna livets stress. Ett vardagsrum kan givetvis inredas även utan bibliotekshörna, men eftersom det är tänkt att vara ett rum man ska trivas i och umgås i så behöver det vara en trevlig prägel på rummet. Här gäller det att välja rätt prylar. Ett rum med prylar i blandad oordning från alla möjliga olika tidsepoker blir sällan trivsamt utan upplevs som rörigt och även stressande. Färgsättningen är också viktig. Här får man fundera på vad man vill uppnå, vilken stil man vill ha, och vilka färger man trivs med att ha omkring sig. Sedan är det bara att börja titta runt på soffor, mattor, tavlor, gardiner och lampor. Behöver man inspiration kan man alltid kika på hur vännerna har det hemma hos sig. Där kan man få många tips på hur man vill och inte vill ha det alldeles gratis.

Innan man börjar renovera, köpa saker eller rent av riva ner tapeterna från väggarna så är det bra att sätta en budget och på sidor som ekonomikoll.com kan man lätt få en överblick. Att tänka på vid renovering av kök är att även om vitvaror kan kosta en del så är det nästan alltid bättre att köpa nya, eftersom de drar mindre el, är mer miljövänliga och betydligt säkrare ur brandsynpunkt än gamla kylskåp, frysboxar och spisar.