Så bör du planera renoveringen

september 28, 2020

Ska du renovera i din bostad? Härligt! En renovering kan förändra hela känslan av ett hem och det finns olika omfattningar på renoveringsprojekt. En liten renovering kan göra minst lika stor skillnad som en stor och allt beror på vad det är för behov som du har.

Idag är det inte ovanligt att man väljer att renovera på egen hand. Man åker iväg till Byggmax och köper allt material och alla verktyg som behövs inför arbetet. När man sen kliver innanför dörren sätter man igång direkt, men stopp! Det finns mycket som måste planeras innan du kan börja slå bort kakel eller riva ut inredning i köket!

Planering är A och O

För att du ska lyckas med din renovering och få ett resultat som du är nöjd med måste du alltid se till att planera. På så sätt minimerar du risken för problem och misstag som annars är lätta att göra. Här nedan samlar vi några av de viktigaste punkterna som du bör ha med i din planeringslista. Du kan naturligtvis lägga till en och en annan, men var försiktig med att ta bort. Det är alltid bättre om du planerar för mycket och är ordentligt förberedd, än att du gör tvärtom och står handfallet när något väl händer.

1. Skriv en detaljerad plan på vad det är som du vill renovera. Skriv vilket rum det handlar om, vad du vill byta ut, ta bort, förnya eller förändra.

2. Lista alla arbetsmoment som kommer att behöva utföras för att du ska nå ditt renoveringsmål. Är ni flera som ska renovera bör ni även dela upp arbetsuppgifterna sinsemellan.

3. Ska du dra el eller nya avlopps- och vattenledningar? Då behöver du se till att anlita en hantverkare. Skriv upp vilka arbetsuppgifter som du behöver hjälp med och ta in offerter från olika företag för att kunna jämföra i lugn och ro.

4. Sätt ett datum för när renoveringen ska vara klar. Sätt också datum eller tid för när varje enskilt arbetsmoment ska utföras. Här är det rekommenderat att du även listar i vilken ordning de ska göras. Det är inte kul att behöva riva upp ett nylagt golv för att du har glömt att du skulle dra nya avloppsrör.

5. BUDGET! Sätt en budget för hur mycket renoveringen får kosta och försök att inte överskrida denna!